Παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα…

Image result for φωτο για παχυσαρκια
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναγνωρίσει επίσημα την Παχυσαρκία ως νόσο από το 1997 και τη συμπεριέλαβε στη Διεθνή Ταξινόμηση Παθήσεων (International Classification of Diseases). Τα μισά παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό.

«Εξαπλούμενη επιδημία» και «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας Υγείας του 21ου αιώνα» είναι δύο από τις εκφράσεις τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει την παχυσαρκία. Και οι δύο αυτές εκφράσεις δικαιολογούνται απόλυτα. Aφενός, η συχνότητα της παχυσαρκίας έχει τριπλασιαστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα, και σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται να «προσβάλει» περισσότερο από τους μισούς Ευρωπαίους πολίτες μέχρι το 2030, αφετέρου, ήδη είναι υπεύθυνη για το 2%-8% των δαπανών για την υγεία και το 10%-13% των θανάτων στην Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη αύξησή της άλλωστε ανεβάζει τη συχνότητα για μία σειρά από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, την υπέρταση, τις δυσλιπιδαιμίες, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η σημερινή «Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας» βρίσκει τη χώρα μας σε ιδιαίτερα «δυσοίωνη» κατάσταση, με δεδομένο ότι η παιδική παχυσαρκία μεταξύ των Ελληνόπουλων καλπάζει.Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας στους ενήλικες στην Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού, στα παιδιά είναι ανησυχητικά υψηλό. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση ΟΟΣΑ για την Υγεία, περίπου το 53,8% των ενηλίκων στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Στις 22 από τις 34 χώρες το ποσοστό των υπέρβαρων είναι πάνω από το μισό του ενήλικου πληθυσμού.

Σχεδόν το 19,6% των Ελλήνων ενηλίκων, δηλαδή ένας στους πέντε, είναι παχύσαρκο. Το ποσοστό αυτό είναι κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (19%). Το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων καταγράφεται στις ΗΠΑ (35,3%) και αμέσως επόμενες στην κατάταξη είναι το Μεξικό με 32,4% και η Νέα Ζηλανδία με 30,6%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Ιαπωνία, όπου μόλις το 3,7% των ενηλίκων είναι παχύσαρκο, η Κορέα (4,7%) και η Ινδία (5,7%).

Αντίθετα, στην παιδική παχυσαρκία, η Ελλάδα έχει τα «πρωτεία». Σχεδόν τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα (με τα αγόρια να «προηγούνται») είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, όταν ο μέσος όρος υπέρβαρων ή παχύσαρκων παιδιών στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ είναι μόλις 24%. Ειδικά, στα αγόρια ηλικίας 10-12 ετών, σχεδόν ένα στα δύο χαρακτηρίζεται ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (σχεδόν 35% και στα δύο φύλα), και οι ΗΠΑ. Αντίθετα, η Ινδονησία (με περίπου 9%), η Πολωνία και η Ισλανδία κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Μάλιστα, η παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα αναφέρεται και σε πρόσφατη συνοπτική επισκόπηση του ΟΟΣΑ για την Υγεία στην Ελλάδα (OECD Overview of Health Policy in Greece) που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Στην επισκόπηση αυτή προτείνεται στη χώρα μας, μεταξύ άλλων, η αύξηση των τιμών των τροφίμων με πολλά λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και ο περιορισμός της «έκθεσης» των παιδιών σε διαφημίσεις των fast food.

Image result for φωτο για παχυσαρκια

Συχνότητα επιπλοκών της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία
–  Ορθοπεδικά προβλήματα (ραιβοποδία, πλατυποδία, λόρδωση)
–  Μεταβολικές διαταραχές (Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου – 2, υπερινσουλινισμός
    λιπώδες ήπαρ)
–  Καρδιαγγειακές διαταραχές (Υπέρταση, υπερλιπιδαιμία)
–  Ενδοκρινολογικές διαταραχές (Ενωρίς ήβη, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)
–  Άλλα προβλήματα Σχολικός εκφοβισμός (bullying), ψυχολογικά προβλήματα,
   δύσπνοια, διαταραχές ύπνου
Παιδική παχυσαρκία & επιπτώσεις στους ενήλικες
–  Τα υπέρβαρα/παχύσαρκα παιδιά έχουν 1.5-2.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο ως ενήλικες.  Ο κίνδυνος αυτός είναι μεγαλύτερος για τα αγόρια
–  Αυξημένη θνησιμότητα από όλα τα αίτια και από καρδιαγγειακή νόσο στους άνδρες Image result for φωτο για παχυσαρκια
–  Καρδιαγγειακά νοσήματα και Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου – 2
–  Καρκίνος
–  Άσθμα και αλλεργίες
–  Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
–  Αιφνίδιος θάνατος
–  Όσο μεγαλύτερη διάρκεια της παιδικής παχυσαρκίας τόσο μεγαλύτερη η αύξηση πιθανότητας συνoδών προβλημάτων στους ενήλικες
 
Ποιος ο ρόλος του σχολείου;
Αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει είναι το διατροφικό περιβάλλον των δημοτικών σχολείων της Ελλάδας, το οποίο -απ’ ότι φαίνεται- αποτελεί έναν σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα σε ότι αφορά το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας και συνεπώς για το μέγεθος του αυξημένου σωματικού βάρους των Ελληνόπουλων.  Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης COSI που διεξήχθη πανελλαδικώς σε σύνολο 5.682 παιδιών ηλικίας 7 και 9 ετών αναδεικνύουν ότι:
∙      Μόνο το 12% των Δημοτικών σχολείων της Ελλάδας διαθέτουν στους μαθητές φρέσκα φρούτα, ποσοστό πολύ χαμηλό όταν υψηλότερο 95% το κατέχει η Σλοβενία.Image result for φωτο για παχυσαρκια
∙      Φρέσκα λαχανικά διατίθενται μόνο στο 5% των ελληνικών Δημοτικών, ενώ ο μέσος όρος των υπόλοιπων χωρών φθάνει το 38%.
∙      Γάλα διατίθεται μόνο στο 18% των Δημοτικών της Ελλάδας, το χαμηλότερο ποσοστό από τις χώρες που συμμετείχαν στην εν λόγω μελέτη, με το υψηλότερο να αγγίζει το 95% στην Πορτογαλία και Νορβηγία  και τον μέσο όρο να κυμαίνεται στο 58%.
∙      Γιαούρτι διατίθεται μόνο στο 5% των Δημοτικών, με το αντίστοιχο ποσοστό στις άλλες χώρες να κυμαίνεται από 14% το υψηλό ποσοστό των 70% που κατέχει η Λιθουανία.
∙      Απουσιάζουν παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην προώθηση ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής στα ελληνικά Δημοτικά, αφού σχετικά προγράμματα υλοποιούνται σε λιγότερα από τα μισά (42%), όταν ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται στο 81% ποσοστό σχεδόν διπλάσιο  και με ποσοστό πάνω από 90% για χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιρλανδία και Λετονία.
Για περισσότερες πληροφορίες:

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s