« Αναζητώντας τον Πόντο στην Κρήτη» στο 13ο Γυμνάσιο.

 Αγαπητοί γονείς,

Από το σχολείο για ενημέρωσή σας…

_Την Τρίτη 15/3 το σχολείο μας είχε τη χαρά αλλά και την τιμή να υποδεχτεί το 2ο Γυμνάσιο Μίκρας Θεσσαλονίκης, ένα σχολείο με έντονο ποντιακό ύφος και χαρακτήρα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στους Πόντιους και τους Κρητικούς, υπάρχει μια ευδιάκριτη ομοιότητα και μια άρρηκτη σχέση, παρόλο που μας χωρίζουν μακρινές θάλασσες και μεγάλες στεριές. Οι ιστορικοί δεσμοί, οι εποικισμοί στην Κρήτη, τα τοπωνύμια, η γλώσσα, τα δημώδη άσματα, οι χοροί, η λύρα, οι όμοιοι χαρακτήρες, αδιαμφισβήτητα μαρτυρούν τις κοινές ρίζες Κρητών και Ποντίων.

Γι αυτούς τους ακατάλυτους δεσμούς αίματος και φιλαλληλίας μεταξύ των δυο λαών έγινε μια σύντομη αναφορά από μαθητές της Γ τάξης και ακολούθησαν μαντινάδες, μουσική και χορός από τη μουσική και την ομάδα χορού του σχολείου αντίστοιχα.

Στη συνέχεια οι 27 μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Μίκρας έδωσαν το δικό τους στίγμα παρουσιάζοντας ένα μουσικοχορευτικό δρώμενο με θέμα τη προσφυγιά, καθώς και στοιχεία της ποντιακής παράδοσης μέσα από τραγούδια και χορούς. Στο τέλος, χάριν της κρητικής φιλοξενίας, προσφέρθηκαν εδέσματα, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με αναμνηστικά δώρα για τους μαθητές/τριες και τους καθηγητές τους αλλά και την υπόσχεση για μελλοντική συνεργασία των δύο σχολείων._

Ευχαριστούμε το Σύλλογο Γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας για το κέρασμα και το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου για τη μεταφορά των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μίκρας Θεσσαλονίκης στο σχολείο μας.

Κρήτη εγώ, Πόντος εσυ…..αγάπη μου μεγάλη….εσύ χορεύεις κότσαρι…..κι εγώ το πεντοζάλη…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θε μου και κάνε ένα σεισμό κούνησε τον πλανήτη και φέρε ακόμα πιο κοντά το Πόντο με την Κρήτη…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Συγχαρητήρια στη διεύθυνση του σχολείου μας για τις τόσο ωραίες πρωτοβουλίες!!!

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s