Ενημέρωση για τον ιό της γρίπης..

Image result for ιος ηινι φωτο

Ο νέος ιός της γρίπης Α (H1N1) αποτελεί σήμερα μία από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία μας.  Είναι σημαντικό, λοιπόν, να γνωρίζουμε τα ορθά μέτρα προφύλαξης αλλά και τον σωστό τρόπο αντίδρασης σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα νόσησης.

Ο νέος ιός της γρίπης Α (Η1Ν1), που απομονώθηκε για πρώτη φορά πρόσφατα, είναι ένας νέος υπότυπος του ιού της γρίπης που προσβάλλει και τους ανθρώπους. Περιέχει γονίδια τα οποία προέρχονται από ιό της γρίπης των χοίρων, των πτηνών και των ανθρώπων. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φταρνίζεται ή μιλάει. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια εγκαθίστανται σε επιφάνειες που μπορεί στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους οι οποίοι τις ακουμπούν. Η περίοδος μεταδοτικότητας της γρίπης είναι από μία ημέρα πριν έως και επτά ημέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι παρόμοια με αυτά της εποχικής γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν:
– Αιφνίδια έναρξη πυρετού συνήθως πάνω από 38 C.
– Συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, καταρροή, πονόλαιμος), πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος κ.λπ.
– Αίσθημα κόπωσης και σπανιότερα διάρροια και εμετός κυρίως στα νεότερης ηλικίας άτομα.
– Ο ιός μπορεί να προσ βάλει και το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλέσει πνευμονία.
– Ανοσοκατεσταλμένα άτομα, έγκυοι, βρέφη, άτομα με χρόνια νοσήματα αναπνευστικού και κυκλοφορικού συστήματος και ηλικιωμένοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές.

Τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1) είναι:
– Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε. Αν δεν διαθέτετε χαρτομάντιλο να φταρνίζεστε στον αγκώνα σας και όχι στην παλάμη σας.
– Το συχνό πλύσιμο των χεριών θα σας προστατέψει από τα μικρόβια.
– Αποφεύγετε στενές επαφές με άτομα που έχουν ασθενήσει, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγουν να πηγαίνουν στην εργασία τους ή στο σχολείο όσο παραμένουν άρρωστα.
– Σε πρώτη φάση συμβουλευτείτε τον οικογενειακό σας γιατρό.
– Αποφύγετε τον συνωστισμό στα νοσοκομεία.
Κατά τη διάρκεια ή κατά την αποδρομή της λοίμωξης από τη γρίπη μπορεί να εμφανιστούν μικροβιακές λοιμώξεις ως επιπλοκές. Για τον λόγο αυτό είναι πιθανόν κάποιοι ασθενείς να χρειαστεί να λάβουν αντιβιοτικά φάρμακα. Εάν κάποιος παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα, ή παράταση συμπτωμάτων, ή σημεία επιδείνωσης της νόσου έπειτα από παροδική βελτίωσή τους, τότε θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική αξιολόγηση για την εκτίμηση και την αντιμετώπιση πιθανής μικροβιακής επιπλοκής. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται η χορήγηση αντιιικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης. Εάν όμως πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη ή για άτομα με σοβαρή κλινική συμπτωματολογία που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, τότε τα αντιιικά φάρμακα μπορεί να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Σε κάθε περίπτωση η ένδειξη χορήγησης αντιιικών φαρμάκων τίθεται από τους γιατρούς, καθώς και η χορήγηση ή όχι του αντιγριπικού εμβολίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s