Γιάννης Ρίτσος: 25 χρόνια από το θάνατο του επαναστάτη ποιητή της ρωμιοσύνης

Ο Γιάννης Ρίτσος    γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την πρωτομαγιά του 1909 και πέθανε στις 11 Νοεμβρίου του 1990 στην Αθήνα. Ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά του μεγαλοκτηματία Ελευθέριου Ρίτσου και της Ελευθερίας Βουζουναρά. Το 1919 αποφοίτησε από το Σχολαρχείο της Μονεμβασιάς και το 1921 γράφτηκε στο Γυμνάσιο του Γυθείου.  Άρχισε να συνεργάζεται με τη «Διάπλαση των Παίδων». Το 1926 προσβλήθηκε από φυματίωση και επέστρεψε στη Μονεμβασιά ως το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, οπότε γράφτηκε στη Νομική Σχολή της Αθήνας, χωρίς να μπορέσει ποτέ να φοιτήσει. Συνέχισε να εργάζεται ως βοηθός βιβλιοθηκαρίου και γραφέας στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Συνεισέφερε επίσης ποιήματα στο φιλολογικό παράρτημα της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας» του Πυρσού. Ο Γ. Ρίτσος εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1934 με τον τίτλο «Τρακτέρ». 

Ο Ρίτσος ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ‘30. Ο «Επιτάφιος», η  δικτατορία του Μεταξά τον συμπεριέλαβε στα ανατρεπτικά βιβλία που κάηκαν στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, η «Ρωμιοσύνη» που την μελοποίησε το 1966 ο Θεοδωράκης και η «Σονάτα υπό το Σεληνόφως» για την οποία του απονεμήθηκε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1956,  είναι τρία από τα πιο γνωστά έργα του.

Το 1968 προτάθηκε για τo βραβείο Νόμπελ από 75 Γάλλους ακαδημαϊκούς, συγγραφείς και νομπελίστες, τὸ 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1987 του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Διακρίθηκε όμως  και με πολλὰ ξένα βραβεία. «Μέγα διεθνὲς βραβείο ποίησης» (Βέλγιο, 1972), διεθνὲς βραβείο «Γκεόργκι Δημητρώφ». (Βουλγαρία, 1975), μέγα βραβείο ποίησης «Άλφρὲ ντε Βινύ» (Γαλλία, 1975), διεθνὲς βραβείο «Αίτνα-Ταορμίνα» (Ἰταλία, 1976), «βραβείο Λένιν για την  ειρήνη» (ΕΣΣΔ, 1977), διεθνὲς βραβείο «Μποντέλο» (1978).

Το κύριο σώμα του έργου του συγκροτούν πάνω από 100 ποιητικές συλλογές, 9 πεζογραφήματα και 4 θεατρικά έργα. Οι μελέτες για ομοτέχνους του, οι πολυάριθμες μεταφράσεις και χρονογραφήματα, καθώς και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν την εικόνα του χαλκέντερου δημιουργού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s