Μήνας αφιερωμένος στην παιδική κακοποίηση…

Aγαπητοί γονείς και παιδιά,

το χρονικό διάστημα από την 1η έως και την 19η Νοεμβρίου έχει κηρυχθεί ως οι «19 Ημέρες ακτιβισμού κατά της παιδικής κακοποίησης («19 Days of Activism for Prevention of Abuse and Violence against Children»), προκειμένου μέσα από διάφορες δράσεις να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά σήμερα είναι θύματα βίας από τους ενήλικες. 

Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, αλλά έγινε για να συνδυαστεί με την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών (20 Νοεμβρίου). Η πρωτοβουλία ανήκει στην «Women’s World Summit Foundation» (WWSF), που συσπειρώνει μη κυβερνητικές οργανώσεις, γυναικείες και για την υπεράσπιση του παιδιού.  Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Τι είναι κακοποίηση;
Κακοποίηση είναι μία βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή ενέργεια που δημιουργεί βλάβη, τραύμα, πόνο, φόβο, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορίας, αποστροφής ή ενοχής και έχει αρνητική επίδραση στο άτομο που τη δέχεται.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες μορφές κακοποίησης;
• Η σωματική κακοποίηση
• Η σεξουαλική κακοποίηση
• Η συναισθηματική κακοποίηση
• Η παραμέληση και η έκθεση σε κίνδυνο
• Η εκμετάλλευση

Κάθε χρόνο, στην Ευρώπη χάνουν τη ζωή τους 9100 παιδιά από βρέφη εως 19 ετών, από κακώσεις. Στη δε Κρήτη τα ποσοστά είναι πολύ ανησυχητικά.

Σήμερα, που οι συνθήκες στις οποίες ζουν και μεγαλώνουν τα παιδιά( κρίση οικονομική, ηθική, κοινωνική )  ευνοούν την αύξηση των κρουσμάτων κακοποίησης,  η κακοποίηση ανηλίκων μας αφορά όλους. Πρέπει όλοι να ευαισθητοποιηθούμε  και να κινητοποιηθούμε,  να μη μένουμε απαθείς στην κακοποίηση ανηλίκων..

Για οποιαδήποτε πληροφορία  μπορείτε να καλείτε καθημερινά, καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s