28η Οκτωβρίου – Η Επέτειος του ΟΧΙ

Η Επέτειος του ΟΧΙ μας υπενθυμίζει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις, που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε από τον πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, Εμμανουέλε Γκράτσι, στις 3 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Έλληνα δικτάτορα, που έφερε τίτλο πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά.

«Alors, c’est la guerre« (αυτό σημαίνει πόλεμο), απάντησε ο Μεταξάς.

Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της χώρας στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοιταλικού πολέμου. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να γιορτάζεται στην Ελλάδα και την Κύπρο κάθε χρόνο, ως επίσημη εθνική γιορτή και αργία.

Το σχολείο μας πήρε σύσσωμο μέρος στη φετινή παρέλαση και τα παιδιά μας με την παρουσία τους μας έκαναν για άλλη μια φορά υπερήφανους!!  Μπράβο στους μαθητές και τις μαθήτριες για την ομορφιά και την αξιοπρέπειά τους  και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κο Σταυρουλάκη που τους συνόδευσε και στέκεται πάντα στο πλευρό τους!! 
Συμπληρωματικά, ας θυμηθούμε ότι στις 27 Οκτωβρίου, παραμονή της επετείου του ΟΧΙ, γιορτάζει και τιμάται η ελληνική σημαία.  Αξίζει να θυμηθούμε (…ή να μάθουμε) μερικές  παραπάνω πληροφορίες για το σύμβολο της πατρίδας μας.

Η επιλογή των χρωμάτων δεν είναι τυχαία. Συμβολίζουν το γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου και το λευκό των κυμάτων.  Σύμφωνα με μια θεωρία,  με το γαλάζιο και το λευκό  αποφεύγεται το κόκκινο και το πράσινο , τα χρώματα  που συνδέονταν με την ισλαμική Οθωμανική αυτοκρατορία.  Οι 9 λωρίδες συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης: «ελευθερία ή θάνατος», οι πέντε κυανές τις συλλαβές: «Ε-λευ-θε-ρί-α»
και οι τέσσερις λευκές: «ή θά-να-τος».

Ο σταυρός συμβολίζει τον σταυρό του χριστιανισμού και της ορθόδοξης πίστης, όπως και ο σταυρός στον ιστό, το επίσημο θρήσκευμα της χώρας, τον χριστιανισμό.

Η σημαία του λευκού σταυρού σε μπλε φόντο χρησιμοποιήθηκε στην εξέγερση της Μακεδονίας υπό τους Νικοτσάρα και Σταθά το 1807. Αυτή ευλογήθηκε και υψώθηκε το 1807 στη Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο.

Τον Ιανουάριο του  1822, μόλις ένα έτος από την διακύρηξη της ανεξαρτησίας και το ξεκίνημα του αγώνα των Ελλήνων, λαμβάνει χώρα η Α΄Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο. Το Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος που προέκυψε από αυτή την συνέλευση, είναι ουσιαστικά το πρώτο ελληνικό σύνταγμα. Στις παραγράφους του υπάρχει η πρώτη απόφαση για τη μορφή της ελληνικής σημαίας. Το Πολίτευμα καθιέρωσε τα χρώματα κυανό και λευκό και ανέθεσε στο Εκτελεστικό Σώμα να προσδιορίσει τη μορφή της.

Αξίζει  να είμαστε υπερήφανοι ως Έλληνες  και να προσπαθούμε πάντα με τις δικές μας δυνάμεις, με επιμονή, δουλειά και μεθοδικότητα να ανεβάσουμε την πατρίδα μας ψηλότερα!

Χρόνια πολλά και του χρόνου!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s